-Last preparation..(>_<)-

Assalamualaikum wbt..
Aku rindu nak wat entri baru,so..even final exam begin on Monday..aku gatal jugak nak menaip kat sini.=)Mummy,kak yong guna masa rehat kak yong,nanti claim balik untuk study..hehe..

Esok last preparation..hmm..i should repeat again and again apa yang dah study.Sepanjang study week ni aku jadi budak baik.Baik sebab asyik pegang buku dan nota.Pagi,petang dan malam.Buat-buat rajin je sebenarnya.Pegang je pun,belek-belek,baca-baca,hafal-hafal dan ingat-ingat.InsyaAllah mudah-mudahan aku ingat apa yang aku baca.Apa yang penting niat tu mesti ikhlas lillahi Taala dan kita study bukan hanya untuk exam tapi untuk beramal dengannya.Ilmu fis sudur laisa fil kutub..huhu

Sekarang mood exam.Aku beritahu mummy yang aku sedikit nervous nak exam.Mum cakap,"dah banyak kali ambil takde pape pon.Nak takut ape,dah study,jawab je.Banyakkan selawat,doa dan fokus.Jangan careless" Betul jugak.Duduk dalam stadium elok-elok,molek-molek..Bismillah,baca doa yang sepatutnya dan jawab.Yakinlah Allah tolong.=)

Hmm..sem ni exam kejap je,tapi madah 7.Bingung jugak sebab gap tak banyak.Nak tak nak,kena pulun jugaklah study.Tidak mengapalah,cepat habis cepat balik kampung.Rindu sangat kat family=')Tak sabo teman nak balik Perak,ate udah lame kat sini..isk3

Exam bermula 2 November dan berakhir 13 November.Barang-barang nak bawak balik dah ada dalam kepala.Cuma malas nak packing lagi sebab nanti asyik teringat nak balik.Rindu la kat nenek dengan atok.Eh,rindu jugak pada moyang aku.Macam bertahun pulak tak balik.=)Tiba-tiba teringin nak pergi sawah,tempat aku selalu layan perasaan..hehe..rindunye..

Mummy call tadi,mum cerita satu situation yang benar-benar menyeramkan aku.Mum dengan babah hampir-hampir accident petang tadi.Ya Allah,bersyukurnya aku Allah memelihara kedua-dua orang tuaku.Ceritanya begini..semasa on the way balik dari tengok adik manjaku,Aiman di SERATAS..sebuah kereta mercedes putih dipandu laju mengekori kereta babahku.Semasa menghampiri terowong..eh jap,terlupa la..mum cakap lepas keluar terowong ke sebelum masuk terowong? Ala..aku tak ingat la..banyak sangat ingat mandarin tadi.hmm..sambung cerita balik..Kereta Merc tu terpusing pusing macam gasing(gasing tu aku yang tambah buat penyedap cerita)di sebelah kereta babahku.Mum dengan babah memang terpaku dan hanya beristighfar.Mum cakap kereta tu hampir hempap kereta babahku.Ya Allah aku tak boleh imagine la macam mana.Speechless..Alhamdulillah,Allah melindungi mum dan babah dari kecelakaan.Aku bersyukur tak terhingga.Mum sampai sekarang trauma dan masih dalam kezutan.Mum suruh aku pun buat sujud syukur.Sekejap lagi kak yong buat ye mi.Macam manapun,Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..Terima kasih Ya Allah..:')

Mood nak menaip dah tinggal berapa peratus tah sebab aku terpandang buku Linguistik di sebelah.Mati terus idea nak membebel.Sekejap lagi nak baca linguistik,nak hafal dan nak ingat rumus.Nak soalan spot lagi..hehe.Oklah..cik buku, encik nota,datin pen dan dato' paper dah panggil aku.I get to go now,nak pergi airport jemput air mineral yang dah habis dalam botol.Study-study ni cepat lapo..biskut dah habis.Nampak sangatlah aku perlu cari inisiatif baru untuk stabilkan mood study ni.Missing pada biskut tiger kt Smile.Tadi sombong sangat tak nak beli..huhu..Nak turun Smile dah lewat..Ahh..nyesal!

Oklah(buat kali keberapa tah),di kesempatan ini nak wish selamat berexam untuk adik-adik nakal aku,adik-adik tersayang..Eti dan Aiman..Esok Eti dah mula exam.Aiman pulak sama dengan kak yongnye,hari Isnin.Buat adik-adikku,ingat pesan mum dengan babah.Moga kita semua berjaya.Fight biar kasi gegar ok? Untuk diriku yang dhaif ini,moga aku sentiasa kuat dan semakin tabah.Chayo'-chayo'.

Buat semua teman seperjuangan,wish you all the best of luck..
Salam sayang..Moga Allah sentiasa memelihara kita..ameen..

tak dapat tumpu study la...

Bismillahirrahmanirrahim..
Aku tak tahu kenapa hati ini gundah gulana,tidak tenang,sebak...
Hilang fokus dan aku tak dapat tumpu study..
Resah,gelisah..

Ya Allah..tenangkanlah hatiku..
Semasa study fikiran aku berlari jauh..berlari entah ke mana.Satu perenggan pasal subjek nusus wa sulukiyat pun tak dapat nak habiskan.Berulang kali aku mengulang tetapi masih tak dapat capai kefahaman.Aku membaca lagi tanpa putus asa,tapi hampa.Aku berhentikan pembacaan,bersandar di kerusi,tarik nafas sedalam-dalamnya dan beristighfar.Ya Allah..ampunkanlah segala dosa-dosaku.

Aku mencapai handphone dan menaip mesej.Di fikiran hanya ingat mummy dan babah.Aku mohon mereka doakan aku mudah faham dan mudah hafal.Tidak lama selepas itu adikku di UDM mesej,bertanyakan maksud perkataan..aku membelek kamus dan reply.Kali kedua membalas mesej aku meluahkan perasaan padanya.Air mataku menitis.Mudahnya cik tear ni keluar.Kenapa la sejak dua menjak ni air mata ni manja sangat.Lemahnya aku ketika itu.Adikku memberi tazkirah "kuatla yong,sabaq3...banyakkan doa mintak ketenangan"
Ok,jawabku.

Hmm..missing someone..aku hantar mesej padanya.Penuh harapan.Moga Allah sentiasa memelihara dia.Amin..

Kekuatan dah dapat..aku ambil wudhu',ambil al-Quran dan ngaji.Alhamdulillah hati tenang kembali.Aku menyambung pembacaan dan mencongak bilangan muka surat yang perlu dihabiskan."Adeh,banyak lagi..".Fikiranku tiba-tiba teringat kata-kata mummy.." kak yong dapatkan............" Kedudukanku dibetulkan.Satu semangat baru datang.Ini yang aku mahu sebenarnya.Perasaan betul-betul nak study.Alhamdulillah kesedaran timbul sebelum aku layan mata yang dah mula layu..

Eh..lupe pulak..Kak Ayu call td tanya pasal breaking news..aku perlu study pasal subject Cik Maz dan kejap lagi nak buat report pada dia..Moga Allah membantuku..amin..

Setakat ini dulu..insyaAllah sekiranya aku rajin,aku akan curi masa nak membebel di sini.Wish me luck 4 coming soon exam..
Wassalam..

Azimat Ibunda.. =')

Renungan untuk diriku sebagai anak..Mummy..thanks 4 everything...speechless..u are so meaningful to me..love u mum..

"Ya Allah,ampunkanlah dosa-dosa mummyku,peliharalah dia..dan panjangkanlah umurnya..moga aku dapat menjadi anak yang berbakti padanya..ameen.."

langit kirmizi menghantar dirimu menuju jln pulang
hari-hari indah bersamamu bertabur di tanah kenangan
wajah berona simpati kau tatapi buatkali t'akhir
sedih & sayu dari kamar atma mengundang air mata

Hanya rindu & doa buatmu
semoga kau tenang dan bahagia
agar syurga menjadi milikmu
bukan hanya di telapak kakimu

menumpang di segenap ruang yg ada di lubuk p'kasihan
begitu indah setiap detik di dlm rahimmu
sehingga teramat asyik setiap saat di pangkuanmu
keperitan itu kau rasa indah demi anakmu

setitis air mata ibu yang gugur kerana kesedihan
segaris luka di hati ibu kerna kederhakaan
tertutup pintu syurga jika tiada keampunannya
azimat ini ku tanam di lubuk hati yg dalam

di tirai malam aku bersandarkan pada dinding kepiluan
bersenandungkan merdu suara alam terlena di rajutan rindu
tiada yg terindah di dunia dapat mengganti hilangmu
pilihan yg terbaik takkan dapat mengisi relung hatimu

*Far-East..

Ya Allah jika aku jatuh hati..

video

"Dalam hidup kita,Allah S.W.T mungkin akan bagi satu sahaja peluang untuk kita berjumpa dengan orang yang betul-betul menyayangi kita,sekiranya kita leka,kita akan kehilangannya buat selamanya..
Tapi kita tidak pernah tahu siapa orangnya,Jika kita sendiri tidak pernah mencuba untuk menilai kehadirannya..mungkin setelah segalanya berlalu dan kita sudah kehilangannya..masa itu barulah kita sedar kehadirannya cukup bermakna..
Tetapi mungkin kita tidak berpeluang lagi untuk miliki dirinya pada saat itu.."

I proud to be Banjarian..

Assalamualaikum wbt...Hari ni aku tergerak hati nak buat edisi baru khusus untuk Banjarian.Mesti babah dengan mummy aku bangga.hehe..Memandangkan aku orang Banjar,aku nak memartabatkan bahasa aku kat sini.To all banjarian,kalau rasa nak tambah perkataan bahasa banjar,anda dialu-alukan..

Tapi,sebelum aku keluarkan bahasa banjar kat sini lebih baik aku jelaskan dahulu asal-usul bahasa ni.
Bahasa Banjar merupakan anak cabang bahasa yang berkembang dari Bahasa Melayu. Asal bahasa ini berada di provinsi Kalimantan Selatan yang terbagi atas Banjar Kandangan, Amuntai, Alabiu, Kalua, Alai dan lain-lain. Bahasa Banjar dihipotesiskan sebagai bahasa proto-Malayik, seperti halnya bahasa Minangkabau dan bahasa Serawai(Bengkulu).

Selain di Kalimantan Selatan, Bahasa Banjar yang semula sebagai bahasa suku bangsa juga menjadi bahasa lingua franca di daerah lainnya, yakni Kalimantan Tengah dan Kalimantan Timur serta di daerah kabupaten Indragiri Hilir, Riau, sebagai bahasa penghubung antara suku.


Kepada sesiapa yang tak tahu bahasa ni,boleh belajar.Sejujurnya aku tak berapa pandai,tapi boleh faham dan cakap juga dengan orang banjar.Bezanya antara expert dengan tak je.

amun handak bapandir, ayuhai...amun dapat bapandir dangan kulaan lagi rami.
terjemahan:
Jika hendak bersembang, marilah .. jika dapat bersembang dengan kaum keluarga lagi meriah.
So,ini antara perkataan-perkataan bahasa banjar yang aku gunakan di kampung..

1.bakuciak = menjerit
2.manggarunum = marah
3.bamamai = membebel.
4.ukang = gigit.
5.bapandir = bersembang
6.maghulut = mengejek / mengajuk
7.Tunjul= tolak
8.Juong= humban
9.Banyuk= air
10.Kuritis = garu
11.Kawai = lambai
12.Kair = menarik sesuatu
13.Magun = masih
14.Aroh = kenduri
15.gawil = cuit
16.Timbai= campak.
17.Tukun = baling.
18.Kukut= Kaut
19.Gagau = mencari sesuatu dalam air
20.Rinjing = Kuali
21.Sarik = Marah
22.Kasai = sapu
23.Gintas = tenyeh
24.Lapai= sapu dengan air / renjis
25.Jinting= Jinjit / bimbit
26.Jantik = jentik
27.Arai = gembira
28.Ganal = Besar
29.Gureng = tidur
30.Haloi = Kecil

*Sumber:mforum.cari dan diri sendiri=)

sanah helwah hana..

Assalamualalaikum wbt..
Juz wanna to wish happy belated birthday to my bestfriend,Princess Hana..

to Hana,aku import this man to send a chocolate cake..specially for u..=)

ucapan buat Hana yang baik:-
# Selamat Hari Lahir..u dah tuo..dah masuk group veteran..hehe..
# Semoga panjang umur dan murah rezeki.
# Semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik dan sentiasa tabah.
# Semoga berjaya di dunia dan di akhirat.
# Semoga jadi anak dan isteri yang solehah.
# Belajar rajin-rajin,ganbatte!!
# Nice kawan dengan u.thanks to Allah for the sweet friendship.
# Wishing you great beginnings and happy endings and always..
# And also wishing you much pleasure n hope your dream come true..
# wo ai ni..

p/s:take care study kt sane..pray 4 me dear..

Al-Quran dihina

Assalamualaikum wbt..salam sayang salam ukhwah...
Alhamdulillah..syukur ke hadrat ALLAH kerana memberi kekuatan kepada diri ini.Sudah lama rasanya tak menaip dan berkongsi sesuatu memandangkan aku sedikit sibuk menyiapkan baki-baki assignment.Semalam,Jumaat-24 Oktober aku dah submit semua assignment.Alhamdulillah,aku bersyukur tak terhingga dan sangat gembira kerana sekarang boleh fokus untuk study.Final exam akan bermula tak lama lagi so aku dah start to be serius.Serius untuk study and study untuk serius..?

Hmm..entri kali ini aku nak membebelkan pasal sesuatu yang memang menyedihkan hati,menyakitkan hati dan buat aku geram.Aku tahu bukan aku seorang sahaja yang akan berperasaan sedemikian malah semua umat Islam.

Rakan-rakan yang dirahmati Allah sekalian,kemungkinan ada antara anda semua sudah maklum mengenai isu ini.Sejujurnya,aku baru terjumpa mengenai Al-Quran dihina di blog PEMBELA.Sedihnya hati ini mengenangkan ada manusia yang sanggup menconteng dan mengoyak Kalamullah.Tidakkah mereka tahu Al-Quran adalah untuk dibaca,dihayati,difahami dan diamalkan? Janganlah sesekali mencari murka Allah kerana tegakah kita menghadapi tsunami ataupun gempa bumi atas balasan kemungkaran kita??


Astaghfirullahalazim...moga-moga Allah mengampuni penconteng Al-Quran ini.Mudah-mudahan tiada lagi umat Islam yang sanggup menghina AL-Quran kerana Allah telah memuliakan kita kaum muslimin dengan menurunkan sebaik-baik kitab iaitu al-Quran sepertimana Allah memuliakan kita dengan mengutuskan sebaik-baik rasul. Kaum muslimin adalah satu-satunya umat yang mempunyai perutusan dari langit yang terpelihara daripada penyelewangan dan kebatilan. Perkara ini disebabkan kerana Allah sendiri yang memeliharanya. Firman Allah yang bermaksud : “Sesungguhnya Kami yang menurunkan al-Quran dan sesungguhnya kami yang memeliharanya.” (al-Hajr, ayat 9)

Buat renungan diri ini dan semua,marilah kita hayati bersama-sama tujuan Al-Quran diturunkan.Kita tidak akan melakukan perkara terkutuk itu sekiranya kita memahami dan beramal dengan Kalamullah ini.Check it out->

Al-Quran ialah kalam Allah yang bermukjizat yang diturunkan kepada nabi s.a.w. yang ditulis di dalam mushaf yang dipindah dengan tawatur dan menjadi ibadat membacanya.
Penurunan Al-Quran mengandungi tujuan-tujuan (maqasid al-Quran) yang tertentu.


Pertama, tujuan al-Quran ialah membetulkan akidah, mensabitkan ketuhanan Allah yang Maha Esa, tugas nabi-nabi dan penyataan kewujudan hari akhirat. Al-Quran mengambarkan bahawa syirik merupakan satu perbuatan dosa yang besar dan tidak diampuni oleh Allah. Kesemua para nabi menyeru manusia kepada Allah yang Maha Esa. Firman Allah yang bermaksud : “ Dan sesunguhnya kami telah mengutus rasul pada setiap umat yang menyeru ; “sembahlah Allah saja dan menjauhi Thaghut itu.” (al-Nahl, ayat 36) Di samping itu, al-Quran menjelaskan keperluan manusia kepada nabi-nabi dan risalahnya, menerangkan tugas para nabi dan menolak dakwaan dan tanggapan yang salah mengenai nabi. Al-Quran juga menjelaskan kewujudan hari akhirat itu benar dan pasti setiap manusia akan menghadapinya.

Kedua, tujuan al-Quran ialah pengisytiharan terhadap kemuliaan manusia dan hak-haknya. Al-Quran menegaskan bahawa manusia adalah makhluk yang mulia yang dijadikan oleh Allah dengan sebaik-baik kejadian. Oleh sebab itu, al-Quran melarang sebahagian golongan pelampau yang mengharamkan perkara-perkara baik dan perhiasan seperti yang diungkapkan oleh Allah dalam surah al-Araaf, ayat 32. Al-Quran juga memperakui hak-hak asasi manusia seperti kebebasan bersuara, berfikir, beriktikad, tempat tinggal dan mencari reziki.

Ketiga, tujuan al-Quran ialah memberitahu bahawa manusia diciptakan adalah untuk beribadat kepada Allah. Allah yang menciptakan manusia, memberi reziki, mengurniakan pelbagai nikmat yang tidak dapat dihitung. Oleh itu, menjadi hak Allah untuk manusia bersyukur dan bertakwa kepadanya. Orang yang bertakwa akan mendapat keberkatan, reziki yang murah, terpelihara dari gangguan musuh, sentiasa mendapat petunjuk dari Allah dan berjaya dari azab akhirat.

Keempat, tujuan al-Quran adalah untuk menyucikan jiwa manusia (tazkiyyah al-Nafs). Al-Quran sentiasa menyeru manusia supaya membersihkan jiwanya dengan melakukan kebaikan. Beruntunglah orang yang dapat memimpin jiwanya ke arah keredhaan Allah. Secara fitrahnya, jiwa boleh terjerumus ke lembah kehinaan apabila ia tidak dididik dan jiwa boleh mencapai tahap termulia apabila ia dibersihkan. Firman Allah yang bermaksud : “ Dan jiwa serta penyempurnaan ciptaanya, maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketakwaannya. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu dan sesungguhnya rugilah orang yang mengotorinya.” (al-Syams, ayat 7-10)

Kelima, tujuan al-Quran ialah membina keluarga yang soleh yang menjadi teras kepada kekuatan umat. Al-Quran menggalakkan umatnya supaya berkahwin kerana perkahwinan itu dapat melahirkan ketenangan, kebahagiaan dan rahmat. Al-Quran memerangi golongan yang menghalalkan homoseksual dan lesbian kerana ia melanggari fitrah manusia. Di samping itu, Islam juga memerangi golongan yang mengharamkan perkahwinan atas alasan bahawa perkahwinan adalah perbuatan keji daripada amalan syaitan. Al-Quran juga memberi kedudukan yang mulia kepada wanita dengan mengangkat martabat mereka menyamai kaum lelaki dari segi amalan dan ganjaran pahala.

Keenam, tujuan al-Quran adalah untuk membina umat yang mempunyai kemuliaan dan menjadi saksi atas umat yang lain. Umat yang mengasaskan kehidupannya berteraskan kepada akidah, syariat dan akhlak Islam sekaligus membawa rahmat kepada manusia sejagat. Firman Allah yang bermaksud : “Dan tidak kami utuskan kamu (Muhammad) kecuali untuk membawa rahmat bagi seluruh alam.” (al-Anbiya’, ayat 107)

*petikan dari blog PEMBELA dan MINDA MADANI ONLINE..

Wallahu'alam..

S.A.B.A.R

بسم لله الرحمن الرحيم..
الحمدلله, thank you Allah..Yesterday and today..hati sebak dan frust..sekarang 50% dah calm down.50% lagi masih tertinggal..tak jumpa cari..semalam call mummy.Dapat kekuatan sikit,alhamdulillah syukur..walaupun cakap via telefon,hati aku dah tenang..link mum n daughter tu penting.dapat pulak cakap dengan babah..molek sangatlah..(>_9)

Guys,problems come and go.Settle 1,dtg lagi 1..its normal.Ujian Allah itu pasti because ALLAH love us=')Mula-mula dapat musibah hati akan sedih,tapi orang yang kuat iman,masih boleh tersenyum.SubhanAllah..Sekiranya aku setabah itu alangkah bertuahnya hidup ini.Tapi masih belum terlambat kita nak bentuk diri kita untuk jadi lebih baik.Banyakkan doa pada Allah supaya dipanjangkan umur dan dipermudahkan segala urusan..

I need to be more patient.My mum asked me to be more patient.My friend told me,be patient. My sis also hope that i'll be more patient than before.So the key is SABAR.Sekiranya kita sabar,Allah akan bantu kita.Allah takkan membebankan hamba-Nya dengan sesuatu yang kita tak mampu.So take it and keep your patient.

Kadang-kadang,diam itu lebih baik..Kadang-kadang bercakap itu perlu.So,aku nak mintak maaf atas semua kesalahan dan kesilapan aku.Aku tak boleh nak bahagiakan,gembirakan dan puaskan hati semua orang.Harap anda semua memaafkan diri ini.Terima kasih Allah kerana mengurniakan mereka dalam hidupku.Aku pasrahkan segalanya.=)

Dalam setapak kenangan
ku tulis sebuah memori
Dan senandung kehidupan

Ya Allah meski ku lelah karenaMu
Tapi biarlah jiwaku bisa melihatMu
Engkau maha pengasih
Lagi maha Penyayang

Dalam setapak kenangan
Ku tulis sebuah pesan dan harapan

Ya Allah kadang ku melupakanMu
Dan ku memohon kepadaMU
Agar ku bisa memperkuat imanku
Engkau maha pengasih
Lagi maha penyayang

Tak Sesuai..

Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah,aku panjatkan rasa syukur kepada Allah S.W.T. kerana aku masih mampu menekan keyboard dan terus cuba untuk berkongsi sesuatu yang bermanfaat dengan rakan-rakan semua.

Sebelum jari-jari ini kebas dan letih,aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat hari lahir buat teman seperjuanganku,Linuxmaster yang banyak membantu sepanjang aku menuntut ilmu.Aku doakan semoga dirinya berjaya di dunia dan akhirat,ameen.Di kesempatan ini,aku lampirkan hadiah yang tidak mampu aku berikan..hehe..

Hmm..habis bab wish birthday.Dalam entri kali ini,aku tergerak hati untuk memberi pandangan peribadi mengenai video klip seorang artis Malaysia yang dicungkil bakatnya melalui salah satu program realiti tv.Al-kisahnya berbunyi begini-
20 Oktober 2009,Isnin,10 pagi..aku ada tutorial bersama tutor aku yang berdedikasi dalam subjek Komunikasi.My tutor told us about a video clip.Actually,she was surprised and really unexpected about that video clip..She said unsuitable for us because we are Muslim.

Myself dalam curiosity yang melampau.So,I searched via internet when i arrived home.uhh..unlike and unsuitable.If I make assessment based on the video clip ,I have no star for it.I've read half of comments by viewers.Never find that they like it.Here I put some of their comments.
-"berapa ramai sangat la umat islam yang jaga halal haram zaman sekarang ni"
-"erm..walau mcam mn seni sekalipon..halal haram kite kne letak 1st skali dlm buat sesuatu benda.. x ade maknenye kalau seni itu menyalahi hukum hakam islam."
-"kalo ye pun lagu cinta, video kenala agak2 sket... ingatla agama kita..."

Hmm..I don't care if the video clip was directed for non Muslim.But as Muslims please be more concern.I dare to speak here because I care..Generally,its unsuitable.Aku tau mesti ramai tertanya-tanya video klip yang mana and surely your curiosity level memang tinggi la.Oklah,aku bukan nak main teka teki tekuk kat sini.So better aku mention je video klip yang mana satu kan? Search la kat youtube lagu Masih Jelas.Aku tau ramai yang tahu lagu tu so terpulanglah kepada anda semua untuk menilai kesesuaian video klip tersebut.

Hmm..back to the nature,better aku clearkan lagi apa intention aku wat entri pasal ni.Aku bukan nak blame siapa-siapa tapi kalau kita tak concern benda-benda macam ni,macam mana la keadaan umat Islam.Aku bukan nak reveal aku belajar subject Komunikasi yang berkaitan dengan dakwah.Tapi inilah hakikatnya,bukan senang nak menggalas tanggungjawab sebagai daie.Diri ini memang tak layak tapi better kita bersama-sama buat kebaikan dan mencegah kemungkaran.Semua orang ada duty sebagai daie kerana Allah telah kurniakan nikmat yang paling besar kepada kita iaitu nikmat akal.That's why kita boleh membezakan perkara yang baik and vice versa.

Aku terkilan dengan komen dari seorang hamba Allah yang betul-betul nak back-up pasal video klip ni.Dia mengaitkan inilah seni dan mengenepikan hukum hakam agama.Ya Allah,kalau ramai lagi orang Islam yang mengatakan itu seni dan tidak salah video klip sedemikian,i can't imagine what will happen.Kemungkinan ramai yang tak setuju dengan pendapat aku yang video klip tersebut tak sesuai dan akan pertikaikan banyak lagi video clip yang lagi tak sesuai daripada video klip ni.Mungkin ada yang tuduh aku buta seni.Whatever I don't care and i've reasons for that.

Kawan-kawanku yang dirahmati Allah sekalian,dunia makin tua,umur kita makin pendek,tapi apa sumbangan kita?Diri ini memang sedar ilmu di dada amat seciput.So,diharapkan sama-samalah kita menyeru ke arah kebaikan dan meninggalkan kejahatan.Moga-moga ilmu yang sedikit itu,tidak Allah tarik atas kemegahan dan kealpaan kita.Sebagai peringatan untuk diri ini dan semua..jangan biarkan diri kita diselubungi maksiat dan dosa.

Ya Allah Ya Tuhanku,jadikanlah kami ini,hamba-hamba-MU yang bersyukur dan tetapkanlah iman kami,panjangkanlah umur kami,murahkanlah rezeki kami.Semoga kami sentiasa berjaya di dunia dan akhirat.ameen..

=Sekiranya aku salah dan silap dalam memberi pendapat,tegurlah.Learn from error..=)
Wallahua'lam..

Al-Quran terpelihara sehingga kiamat


Sumber:HarakahDaily.Net
Bersama Dr.Haron Din..
SOALAN: Apakah al-Quran hari ini tidak pernah dipinda, diubah atau ditokok tambah seperti pada kitab-kitab Taurah dan Injil?
JAWAPAN:Kitab-kitab Allah disebut sebagai 'wahyu Ilahi' diturunkan kepada manusia berdasarkan keperluan dan kehendak semasa pada zaman yang berlainan dalam masyarakat yang berlainan.

Cara turun ayat-ayat Allah itu pun berbeza. Kepada Nabi Musa a.s. Allah turunkan at-Taurah sekali gus, tertulis di papan-papan atau di batu-batu yang dinamakan 'al-waah' di Thursina.

Sedangkan al-Quran diturunkan sedikit demi sedikit melalui perantaraan Jibril a.s. dalam jangka masa kira-kira 23 tahun.

Dalam kitab-kitab terdahulu, tidak terdapat suatu ayat yang jelas, Allah menjamin bahawa wahyu-wahyu itu tidak diubah atau dipinda oleh manusia.

Tidak seperti al-Quran, yang jelas nyata Allah menyebut (mafhumnya): “Sesungguhnya hanya Kami yang menurunkan al-Quran dan Kami-lah yang akan memeliharannya." (Surah al-Hijr, ayat 9)

Dalam Tafsir al-Qurtubi, juzuk 10 halaman empat, ketika membuat tafsiran ayat ini, beliau menyebut, bahawa ungkapan "Kami-lah yang kan memeliharannya", bermaksud Allah memeliharan al-Quran daripada sebarang penambahan dan mengawalnya daripada sebarang pengurangan.

Berkata Qatadah dan Tsabit al-Banaani, Allah SWT menjaga al-Quran daripada diubah ditambah atau dipinda oleh manusia mahupun syaitan.

Ada kisah percubaan manusia yang dirasuk atau dipengaruh oleh syaitan serta nafsu jahat mereka untuk mengubah perkataan al-Quranul Karim atau mengubah hukumnya memang pernah berlaku.

Salah satu peristiwa itu, berlaku pada zaman Khalifah al-Makmun (Abdullah bin Harun ar-Rashid, 170H - 218H, Khalifah Abbasiyah).

Menurut cerita yang disampaikan oleh Al-Husain bin Fahmi katanya, dia mendengar Yahya bin Akthum menceritakan, Khalifah al-Makmun menganjurkan majlis-majlis ilmu yang berbentuk munazarah (perdebatan) yang dihadiri ramai ulama tersohor dan orang ramai.

Antara yang hadir adalah seorang Yahudi yang zahirnya sopan, berpakaian kemas mengambil bahagian dengan memberi pandangan tidak menerima Islam, tetapi bertutur dengan bahasa indah dan teratur sehingga menarik perhatian Khalifah.

Selesai majlis pada malam itu al-Makmun memanggil Yahudi tersebut dan mendakwahkannya agar dia menerima Islam.

Bagaimanapun Yahudi tersebut menolak dengan sopan seraya berkata, "Agamaku adalah agama datuk nenekku, agama Yahudi yang tidak ada gantian dengan yang lain."

Selepas setahun kemudian, dia muncul sekali lagi, tetapi kali ini pakaiannya berubah rupa, tutur katanya berbeza dan dia menyokong Islam dengan penuh semangat dan berisi.

Selesai majlis, al-Makmun sekali lagi menjemput lelaki Yahudi tersebut dan bertanya khabar hal beliau. Kata lelaki itu, dia telah memeluk Islam.

Al-Makmun begitu ingin mengetahui bagaimana lelaki tersebut boleh berubah daripada Yahudi yang taksub dengan agamanya kepada menerima Islam.

Jawab Yahudi tersebut berkata, "Dahulu saya menolak Islam kerana saya belum mengenalinya, setelah mengkaji, mendengar dan berbahas, akhirnya saya menemui dengan kebenaran."

Sambung Yahudi itu, "Saya seorang penulis khat yang mahir dan cantik, kerja saya menulis Kitab Injil dengan merubah dan memindah isi kandungannya sesuka hati saya dan menjualnya kepada pendita-pendita agama dan orang awam.

"Saya lakukan sedemikian kepada Kitab Taurah. Kitab-kitab yang dipinda tersebut dibeli oleh rahib-rahib dan orang awam tanpa sebarang keraguan atau masalah.

"Apabila saya memulakan kerja untuk menukar serta menambah daripada al-Quran, saya berjaya menulis tiga naskhah dan saya jual kepada Warraqeen, kedai kitab biasa, tuan punya kedai tersebut bersetuju untuk membeli pada mulanya.

"Tetapi apabila dibuka beberapa lembar, dia bukan sahaja tidak mahu membelinya, malah mencampakkannya keluar dari kedainya. Kerana katanya, ini bukan al-Quran, ini telah berlaku penambahan dan pengurangan.

"Saya berbuat demikian kepada tiga kedai kitab yang berbeza. Ketika ketiga pemilik kedai memberikan respons yang sama.

"Dengan peristiwa itu, terbukalah hati saya dan saya mengetahui bahawa az-Zabur, at-Taurah dan al-Injil yang ada bukan lagi Kitab Allah. Tidak seperti al-Quran, ia tulen dan dipelihara Tuannya (Allah).

"Saya bertemu dengan ayat di dalamnya, Surah al-Hijr ayat 9. Kerana itulah saya yakin dengan al-Quran dan saya memeluknya," jelas Yahudi tersebut.

Bukan sahaja peristiwa itu, malah berlaku percubaan ada manusia cuba meminda al-Quran, namun al-Quran yang diubah dikumpul dan dimusnahkan seperti al-Quran yang pernah dicetak di Soviet Union (Rusia) suatu ketika dahulu.

Pernah berlaku di Malaysia tahun 1960-an, pegawai Masjid Negara mendapati ada al-Quran yang dipalsukan. Lalu dikumpul dan dimusnahkan.

Tidak seperti kitab-kitab lain, diubah dan dipinda oleh penulis-penulisnya yang menggunakan cara masing-masing, menulis kitab itu berdasarkan akal manusia, maka berlakulah kelainan.

Al-Qurannul Karim, datang daripada Allah SWT, dipelihara-Nya sampai ke Hari Kiamat. Wallahu a'lam.

Last minute study tips

No matter what exam we are taking, there are certain things we can do in the days before to ensure a successful experience. It makes sense to review what we have learned, but eating well, sleeping, and taking time to relax go a long way, too.

Firstly, beware of our sleep. Even we are in last minute preparation, but it is important to be well rested. Make sure to get a good night's sleep in the few days before the test. If we don't sleep well the night before the test, no need to worry about it. It is more important to sleep well two and three nights before. We should still have the energy we need to perform at our best.

Secondly, in terms of diet. Don't change our diet right before the test. Now's not the time to try new foods, even if they are healthier. We don’t want to find out on test morning that yesterday's energy bar didn't go down well. In the few weeks before the test, try to work a light, healthy breakfast into your daily routine. If we already eat breakfast, it is good for us actually. So, don’t change a thing.

Thirdly, about stress. The long term stress will influence our preparation.
So, Try to be aware of whatever anxiety we're feeling before test day. The first thing to remember is that this is a natural phenomenon; our body is conditioned to raise the alarm whenever something important is about to happen. However, because we are aware of what our body and mind are doing, we can compensate for it. Not only that, we can spend some time each day relaxing. For example, try to let go of all the pressures that build up during our average day. Besides, we also can find a family member or trusted friend with whom we can talk about the things that stress we out about the test. When this person tells us that everything is going to be ok, we should to believe it.

After that, the tips of verbal questions. For passage-based questions, first work on detail questions that we can easily locate the answer to. Then move on to inference questions, questions that ask what the author intended, and main idea questions. If a question involves a tough vocabulary word, we should use the surrounding clues in the text to determine what it means.

Next, about writing questions. It is necessary to remember that a few spelling or grammar mistakes are tolerable, but we want to try to eliminate as many of those as we can. So, we should try to vary our sentence length and word choice. Before we begin to rite, we should spend a few minutes brainstorming ideas and outlining the argument we want to make. Planning will help us to write a well-organized and cohesive essay.

Lastly, in terms of review and preview. Whatever we do, don't cram for the test. It is a bad strategy because we aren't going to remember most of what we "learn" while cramming, and the odds are slim that the few things it will help us to remember will happen to be on the test. It is important to save the energy we would have used to cram for test day. In the few days before the test, we should do a review of the skills and concepts in which we are strong. Be confident as we review everything that we know and remember that confident feeling as we take the test.

ganbatte & chayo'-chayo' for myself,my lovely sis n bro,my lovely cousins,my lovely friends and also u>
source:peterson...aku xkenal die ni sape,but apa yang baik kita ambil dan yang tak baik jangan ikut.the most important is banyak usaha,banyak doa dan tawakal,insyaALLAH kita berjaya..ok guys...wassalam=)

A message from junior..

Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah, setinggi-tinggi pujian dipanjatkan kepada Allah S.W.T. kerana dengan izin dan inayah-NYA masih dapat aku bernafas di muka bumi Allah ini.Hari ini,hari Jumaat,penghulu segala hari dan hari yang penuh berkat.

Pagi tadi,semasa aku sedap menjamu bihun+lodeh sempena jamuan fakulti,aku menerima satu mesej dari juniorku semasa bersekolah di SABAR.Selepas membaca berulang kali aku merasakan ia satu mesej yang menarik dan berkesan di hati.

"Orang yang beriman selalu punya cara sendiri untuk mengawal hatinya,meskipun apa yang menimpanya berlawanan dengan apa yang diinginkan dalam kehidupan.Saat mendapat musibah,air matanya menitis..tetapi hatinya tetap meyakini bahawa apa yang diberikan Allah padanya pasti yang terbaik untuknya.Fizikal dan fikirannya mungkin penat,tetapi tidak hatinya yang terus yakin bahawa apabila dia diuji oleh Allah itulah tandanya bahawa Allah masih sayang padanya"

SubhanAllah..mudah-mudahan kita termasuk dalam golongan hamba-hambaNYA yang bersyukur,sabar dan redha...ameen..

Cukuplah sampai di sini buat kali ini.InsyaAllah,aku akan update dengan entri yang terbaru esok..

Wallahua'lam...

Kelebihan berselawat.

Berkata Jibril a.s:” Wahai Rasulullah s.a.w, barang siapa yang membaca selawat ke atas kamu tiap-tiap hari sebanyak 10 kali,maka akan saya bimbing tangannya dan akan saya bawa dia melintasi titian sirot seperti kilat menyambar”.

Berkata pula Mikail a.s:” Mereka yang berselawat ke atas kamu akan aku beri mereka itu minum dari telagamu”.

Israfil a.s pula berkata:” Mereka yang berselawat kepadamu akan aku sujud kepada Allah S.W.T dan aku tidak akan mengangkat kepalaku sehingga Allah mengampuni orang itu”.

Malaikat Izrail a.s pula berkata:” Bagi mereka yang berselawat ke atasmu, akan aku cabut roh mereka itu dengan selembut-lembutnya seperti aku mencabut roh para nabi”.

Antara dalil-dalil Hadis Tentang Selawat:

1.Sabda Nabi S.A.W “ Dari Ibnu Mas’ud r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Orang yang terdekat denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku.”( Hadis Riwayat At-Trimidzi )

2.Sabda Nabi s.a.w : “ Berselawat atas para Nabi Allah dan utusan-Nya sebagaimana kamu berselawat kepadaku kerana mereka itu sama diutuskan sebagaimana aku diutus . “ Hadis Riwayat Ahmad & Al-Khatib )

3.Sabda Nabi s.a.w : “ Dari Abu Hurairah r.a berkata : Rasulullah s.a.w bersabda : Janganlah kamu jadikan kuburku sebagai tempat perayaan dan berselawatlah kepadaku , maka sesungguhnya bacaan selawatmu itu akan sampai kepadaku dimana sahaja kamu berada . “( Hadis Riwayat Abu Daud )

4.Sabda Nabi s.a.w : “ Tiada dari seseorang yang mengucapkan salam kepadaku melainkan Allah menerima ruhku sehingga aku menjawab salam kepadanya. “ ( Hadis Riwayat Abu Daud )

(Marilah perbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w)
*Dalail mengenai selawat ini aku petik dan kupas dari adeqsyah.multiply.

Beradab ketika berdoa


Assalamualaikum wbt..
Hari ini aku ingin berkongsi mengenai adab-adab berdoa.Doa itu otak ibadat.Setiap hari bukan sahaja selepas solat,kita akan titipkan doa memohon petunjuk dan pertolongan daripada Allah.Hanya kepada Pencipta kita layak memohon kerana segala yang terjadi adalah di bawah percaturan-Nya.

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

Allah berfirman,"Minta doalah daripada-Ku,nescaya aku akan menerima doamu"(Al-Mukmin:60)

Perkataan doa banyak terdapat dalam al-Quran dalam pelbagai pengertian. Doa merupakan satu ibadah.
Firman Allah :وَلاَ تَدْعُ مِن دُونِ اللّهِ مَا لاَ يَنفَعُكَ وَلاَ يَضُرُّكَ فَإِن فَعَلْتَ فَإِنَّكَ إِذًا مِّنَ الظَّالِمِينَ

Maksudnya:"Dan janganlah kamu berdoa kepada selain Allah, iaitu kepada sesuatu yang tidak dapat mendatangkan manfaat kepada engkau dan tidak kuasa pula mendatangkan mudarat kepada engkau"- surah Yunus: 106.


Antara adab-adab berdoa ialah:

-Mulakanlah doa dengan memuji Allah S.W.T dan berselawat ke atas nabi junjungan kita,Rasulullah s.a.w kerana ada ganjaran daripada berselawat kepada baginda.Perkara ini dijelaskan melalui hadis:

صَلَّى الله عليهِ بها عشرًا

Maksudnya:Akan dibalas dengan sepuluh kali selawat daripada Allah S.W.T(Hadis Riwayat Muslim)

-Memilih waktu yang baik bila berdoa seperti hari Arafah,hari Jumaat,bulan Ramadhan,waktu sahur,waktu malam dan sebagainya.

-Memilih suasana yang baik seperti waktu sujud,waktu hendak mendirikan sembahyang,waktu di antara dua khutbah dan sebagainya

-Menghadap kiblat dengan mengangkat dua belah tangan sehingga nampak ketiaknya,dan menyapu dua tangan ke muka apabila selesai berdoa.

-Tidak mengangkat suara di waktu berdoa.

-Berdoa dengan penuh perasaan takut dan gerun ke atas kehebatan dan kebesaran Allah serta khusyuk kepada-Nya.

-Merasa tenang dan yakin dengan penerimaan Allah dan menaruh penuh harapan kepada-Nya.

-Doa susunan katanya tidak memberatkan dan tidak bersajak.

-Berdoa dengan penuh khusyuk dan diulang-ulang sebutannya.

-Membersihkan batin dengan bertaubat kepada Allah dan hanya menerima Allah sepenuhnya.

-Bersih badan daripada kekotoran hadas dan najis.

-Tutuplah doa kita dengan puji-pujian kepada Allah dan Rasulullah s.a.w sekali lagi dengan hati yang penuh yakin semoga doa yang dipohon akan dimakbulkan-Nya.

Firman Allah:
دَعْوَاهُمْ فِيهَا سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَتَحِيَّتُهُمْ فِيهَا سَلاَمٌ وَآخِرُ دَعْوَاهُمْ أَنِ الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Maksudnya: Doa mereka di dalamnya terkandung," Subhanallahumma " dan salam penghormatan mereka ialah"Salam", manakala penutup doa mereka ialah "Alhamdulillahi Rabbil Alamin".(Surah Yunus:10)

Airmata Penawar Kedukaan...

No more tears..aku masih ingat kata-kata itu.Hari ini,hari sedikit duka bergabung dengan dugaan dan juga melukakan.Tak semua hari-hari kita akan disulami bahagia dan gembira.Duka dan luka akan tetap bertandang.Adat resam dalam kehidupan.Biasalah,bahagia dan duka datang silih berganti.Takkan muncul bahagia tanpa keperitan itu dirasai terlebih dahulu.Kadang-kadang aku rasa diri ini amat kuat,penyabar dan tabah.Tapi rupa-rupanya tak pun.Lembik jugak.Akhirnya terjelepuk dan tersungkur.Apa pun yang terjadi,aku tetap ingat nasihat ini"jangan tersungkur tak bangun-bangun".So,never give up!

Bebanan dan masalah yang bersarang lebih afdhol diluahkan kepada Yang Maha Satu.Hanya DIA Maha Mengerti.Hati akan puas bila merintih pada ALLAH.Mengadu pada-NYA akan menenangkan hati ini kembali.Sesungguhnya aku bersyukur kerana seperit-perit dugaan yang aku tanggung,hikmahnya begitu besar dan amat bermakna.Aku sedar aku tetap bertuah kerana lebih ramai lagi hamba-hamba ALLAH yang menerima dugaan berganda-ganda hebatnya berbanding aku.Siapalah aku ini yang hanya seciput dugaan tetapi mengeluhnya sebesar-besar tempayan.Astaghfirullah al'azim.

Saat ini,hati begitu sayu bila mengenangkan orang-orang tersayang begitu jauh dari sisi.Sekiranya ada mummy sekurang-kurangnya boleh pinjam bahu untuk melepaskan tangis.Tak pun boleh mintak sedikit kekuatan daripadanya.Eti dan Eman pula mesti akan khusyu' mendengar luahanku dan akan cuba membantu.Berteman juga diri ini.Babah pula hmm..mesti dapat hidu juga perihal anak sulungnya ini.Walaupun aku tidak mengadu,pasti mummy akan cerita terlebih dahulu.Rindunya aku pada mereka sesungguhnya hanya ALLAH yang tahu.

Lokasi dan posisi telah dikenal pasti.Timing juga agak tepat dan sebelum mata ini dilelapkan,sebelum tidur dilenakan,satu misi perlu dilaksanakan.Hmm..air mata perlu dirembeskan segera.Selepas beberapa ketika,hati ini tenang kembali,alhamdulillah.Sesungguhnya segala masalah dan bebanan hilang sekelip mata.SubhanAllah,agungnya kuasa-MU.Akhir kalam,moga segala kedukaan dan kelukaan mampu kurawat sendiri dengan izin ALLAH..amin.

(Menangislah sekiranya kamu rasa air mata itu mampu mengembalikan senyumanmu.=')

Apabila hati ini berbicara..

بسم الله الرحمن الرحيم
Pagi yang tenang,dengan udara yang segar bertemankan bunyi kipas yang berpusing ligat,aku tersandar merenung dinding.Sepi.Jam menunjukkan pukul 2.03 pagi.Mata masih segar dan tiada tanda-tanda mahu layu kembali.Amat bagus sekali bertahajjud dan mengulangkaji pada waktu sebegini.Aku berfikir sejenak,merangka plan yang mahu dilaksanakan sepanjang tempoh 4 jam ini sebelum waktu subuh menjengah.

Terasa seluruh badan sakit sekali bahana game pagi semalam.Dari kepala sampailah hujung kaki.Kepala masih berdenyut,hidung mula menunjukkan ke arah positif untuk kembali selesema,ton warna di muka memang sedikit berubah dari coklat ke kecoklatan,leher lenguh mungkin tidur tanpa beralas sebentar tadi,tangan memang sakit mungkin disebabkan aktif membaling bola ke kiri dan ke kanan,perut memang meragam sebab aku memang diarrhea akibat makan nasik lemak yang basi,kaki memang lenguh dan sengal sebab dah lama tak berlari dan bersukan,jari kaki pula dah melecet akibat kasut yang dipakai kemungkinan tidak sesuai.

Al-kisahnya,aku akan mudah lupa diri bila berada di alam permainan ini.Kalau dah nama suka bersukan,beginilah gayanya.Gian betul-betul dilepaskan.Jadi aku memang menggunakan peluang yang ada untuk bersukan dan mengurangkan lemak yang sudah lama tepu di badan.Apatah lagi berjoging keliling tasik depan kolej pun tak pernah nak amalkan.Sepanjang 3 tahun mendiami Camellia Court,hanya tiga kali aku meringankan kaki berjoging mengelilingi tasik.Apabila dicongak kebarangkalian tu setahun sekalilah aku berjoging.Hanya satu alasan yang boleh menerangkan kenapa aku tak amalkan salah satu cara untuk menjaga kesihatan ini.Amat ringkas,padat,dan tuntas.Semuanya gara-gara tiada masa.

Cepatnya masa berlalu.Tahlil yang aku buat masih terbengkalai.Tapi taklah selama mana projek shopping complex yang terbengkalai di Seremban yang aku perhatikan saban tahun.Selepas ini,aku nak sambung buat tahlil.Perkara yang di luar kepakaran aku ni memang betul-betul menguji kesabaran.Esok kelas nahu,satu kelas yang kadang-kadang membuatkan aku belajar dalam ketakutan.Sekiranya tiada persediaan,jangan harapla hati ni tenang menuju ke kelas seawal jam 8 setiap hari Isnin.Moga esok hari membawa sinar kefahaman yang tinggi dalam diri ini.Ya ALLAH permudahkanlah segalanya..

Sebelum ini,aku sudah tidur hampir 3 jam.That's why mata ni masih segar bugar.Letih sangat diri ini kurasa.So,aku menggunakan keadaan aku yang dhaif dengan mata yang semakin layu dan kepala yang semakin berdenyut dengan tidur.Asignment aku tinggalkan sert-merta kerana tiada daya untuk berfikir dan mencari solusi.Terjaga dari tidur aku sedikit cuak kerana khuatir masa meluncur laju ke angka 3 @ 4.Diri ini perlu distudikan dengan Nahu.Handset dibelek dan aku menemui 2 mesej yang masih belum dibaca.Tidur tahap unconscious rupanya.Oh,dari mummy dan eti,adikku.Kedua-duanya bertanyakan khabar aku."Confirm rindukan aku",telahku.Eh lupa pulak,akukan insan kesayangan dan anak manja familyku.huhu..Mesti membebel tahap gaban adikku Aiman sekiranya dia tau aku cakap aku anak manja..=)

Hmm..diarrhea again and again.Tidak mengapa inikan semua dugaan Allah..Apapun,Alhamdulillah aku masih bernyawa..I think better i stop here.InsyaALLAH sekiranya dipanjangkan umur,masih wujud bebelan aku di sini.Moga hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini.Ameen..

Salam sayang buat semua yang dirindui..Dekat ataupun jauh mereka dari mataku ini,mereka tetap dekat di hati.Senyumlah kerana diri anda sedang dirindui dan disayangi.(>_<)
Wassalam..

aku..dan aku..

Assalamualaikum wbt..
Sudah lama rasanya aku tak menaip dan update blog ni.hari ini,petang yang cerah walaupun pagi tadi hujan..hari yang penuh berkat bagi aku.Alhamdulillah aku masih berpeluang bertemu 11 Oktober bersamaan 22 Syawal.Aku menghitung hari,sempat lagi ke nak habiskan puasa 6 yang masih berbaki 3 hari.Apabila dicampur,ditolak,didarab dan dibahagi..insyaALLAH masih sempat untuk aku menghabiskan puasaku itu melainkan nafas ini sudah Allah berhentikan.

Pagi-aku bangun dari tidur dengan azam baru dan semangat baru.Usai menunaikan solat,aku on facebook.Tidak lama selepas itu,aku bersedia untuk pergi ke pavillion.Aku ada game hari ini.Sukan Muslimah.Aku set dalam fikiran,aku nak menang.Menang dalam game bola baling.Dengan langkah yang penuh harapan,aku menghampiri bas.Alhamdulillah bas banyak.No need to queue.Hmm..memang seronok.Satu perasaan yang tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata.Hanya orang yang mengerti sahaja memahami.Seriously,aku tak gemar tengok queue yang panjangnya berela-ela.Tambahlah kalau aku racing against time.

Dalam bas,kak D beritahu aku group kami tak cukup player.Only 5 players..Huh..apa kes ni?Semangat aku nak berlari baling bola,tapi dah tak cukup player boleh ke nak masuk competition.Kak D cakap yang dah tulis nama tu,tarik diri last minute.Unlike la..kalau takde komitmen kan better bagi peluang pada orang lain yang lagi beria nak main.hmm..it's ok la.Dengan kata yang bagi aku boleh memujuk hati ni,Kak D cakap kita boleh tarik player dari netball @ futsal.Pinjam sekejap.Tapi yang betul buat aku risau,sekiranya game kami clash.Mana nak cari orang..Sambil bercerita bersama teman sekerusi di dalam bas,otak aku ligat memikir.Kami mesti cari pengganti.hmm..

Akhirnya,kami dapat cari pengganti.In one game,6 players should play include goalkeeper.Group aku berbekalkan 6 orang pemain,memulakan game tepat jam 9 pagi walaupun hujan renyai-renyai ketika itu.Hmm..no reserve..tak kisahlah.asalkan still in competition.Dengan lafaz bismillahhirrahmanirrahim,kami memulakan permainan.Camellia Court vs Acacia Avenue.Bermain dengan senyuman+psycho+semangat+kerjasama+fokus=winner.I love that game.3-0.Really enjoy walaupun aku menyerang without spectacle.Amat kabur dan hanya guna kata hati.hehe..

2nd game,3rd game..kami kalah..aku keluar padang dengan perasaan hampa.Sangat geram.Banyak peluang terlepas dan salah seorang yang mensia-siakan peluang yang diberi ialah aku.maybe i the one should be blame.huhu..2-1,3-1.Aku tak suka kalah..tapi aku tetap redha.Adat pertandingan ada menang dan ada kalah.huhu..I try to be a good stricker but i'm failed..Whatever,atas kerjasama semua pemain,aku tetap bersyukur sebab gawang lawan dapat ditembusi.Alhamdulillah..Thanks guys..U all are the best.=)Teringat aku kartun Wonderpets.."apa yang penting,kerjasama.."

Last game,kami import pemain bola tampar yang dah habis game waktu tu.Kami dah mula semput.Main dengan takde reserve memang perit.Alhamdulillah,kami menang akhirnya dan yang paling sweet,kami dapat tempat ketiga.Dapat juga daripada tak dapat apa-apa.Memang berbaloi.Thanks Allah..(>_<)

Petang-Kami beranjak dari pavillion lebih kurang jam 2.Kami tak pergi NATA sebab dah penat sangat.So,kami balik awal dari orang lain dengan menaiki prebet.Maaf ye kepada pihak yang berkenaan.Kami berada dalam situasi serba salah dan akhirnya kami membuat keputusan dengan mendahului kepentingan kami sendiri.Even it is look like we are selfish but it is difficult to decide actually.huhu..duibuqi..

Aku menyedapkan hati sendiri dan berharap tiada pihak yang terkilan dengan tindakan kami ni.Selepas mengucapkan tata kepada kawan-kawan di dalam prebet,aku mengorak langkah ke rumah.Alhamdulillah rumahku di tingkat 2..taklah penat sangat diri ni mendaki tangga.Setiba di rumah,aku onkan laptop.Rindu pulak dengan laptop ni walaupun laptop pinjam.huhu..Kepala dah mula berdenyut dan kaki terasa melecet.Aku bersiap untuk solat dan decide untuk tidur selepas itu.Hmm..letih sangat dan aku berdoa mudah-mudahan aku tak demam.Maklumlah bermain dalam hujan.Lainlah kalau aku bermain pegang payung.hehe..

Sebenarnya,masih banyak asignment yang perlukan perhatian aku.Kalau tak disentuh,takut merajuk.So,aku putuskan nak buat tahlil malam ini.tahlil sauti,dilali,mu'jami,nahwi dan sorfi..alhamdulillah aku dapat ayat pendek dari surah Al-Ghasyiah..moga ALLAH permudahkan urusanku yang satu ini.

Mandarin pun masih belum complete.Belum lagi nak i'rab Tamyiz dan Mamnuq minassorf..Banyak juga kerja yang aku kumpul..InsyaALLAH mudah-mudahan aku dapat menyiapkannya secepat mungkin..ameen..

Petang yang beransur ke senja-Aku risaukan exam yang kian menjelang..Tidak lama lagi aku akan duduk di dalam stadium menjawab soalan peperiksaan..Final Exam!!
Hmm...preparation is zero..Aku mula membelek kembali feature aku yang bertajuk 'Last Minute Study Tips' yang aku submit pada En.Zainol dan Cik Maz jumaat lepas.Hmm...boleh ke i follow benda ni??

*Aku adalah aku.Moga aku akan lebih kuat study lepas ni.Aku akan kurangkan anasir2 yang menyebabkan aku leka dan alpa daripada study..Hati ini tiba-tiba sayu tatkala mengenangkan mummy dan babahku yang bersusah payah mencari rezeki bagi menyara kami adik beradik..To my sis eti and my bro aiman..moga kita dapat menjadi anak-anak yang dapat menggembirakan hati kedua-dua ibu bapa kita..ameen..Moga ALLAH sentiasa meredhai dan memberkati kita semua..ameen..

=Ini adalah satu catatan bagi diriku untuk hari ini..moga aku dapat memperbaiki kelemahan diri ini dan lebih tabah menghadapi hidup.
wallahua'lam..

Adab Berzikir


Allah berfirman maksudnya, " Maka ingatlah kepadaKU,nescaya AKU ingat padamu," "Sesungguhnya dengan berzikir kepada Allah SWT dapat menenangkan hati".

Antara adab berzikir ialah:-
* Berzikir dapat dilakukan dengan lidah atau hati sahaja,tetapi yang sebaik-baiknya berlaku serentak di antara hati dengan lidah.

* Sebaik-baik tempat berzikir ialah di tempat lapang dan bersih,digalakkan berzikir di masjid dan di tempat-tempat lain yang bersih dan terhormat.

* Berzikir hendaklah dengan ada kesedaran hati,menyedari dan memahami apa yang diucapkan.

* Berzikir dengan penuh perhatian dan kemesraan terhadap ucapan itu(تدبر)dengan itu ucapan berzikir hendaklah perlahan dan tidak cepat.

* Kebersihan diri dari kekotoran hadas dan najis.

Beruntungnya jadi perempuan..



1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "Suaminya. "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s. a. w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r. a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. "Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

ALLAH the Creator..

How this big earth came to be,
And everything that we see,
Even things in outer space,
Came about by Allah's grace.

How people lived so long ago,
Lessons that we have to know,
And who does Allah love the best,
And why He puts us all to test.

How He makes the raindrops fall,
And what about the tree so tall,
What about the plants that grow,
And reasons for the wind to blow.

How about the oceans wide,
And different animals that we ride,
Not to mention mountains high,
And the magnificence of the sky.

Find out what we must not do,
Things that are bad for me and you,
Also things that are right,
And how we can all gain insight.

And the nature and the glory,
Unfolds like a beautiful story,
Of Almighty as He talks to you,
Conveying a message pure and true,
Read it up in the Qur`aan,
It will strengthen your Imaan.

By Sister Aisha Teladia (Aged 10) of Birmingham

One love...

I'm gonna back to miss my page..
Actually,it is really simple message that i want to tell you..
My friend's ella have introduced me about one nasyid group named Star Five from Indonesia..She asked me to listen a nasyid song from them titled "Satu Cinta.."
I had gotten to know what the song is about because ella told me..this song really make her cried..and it also the only one song that really touched her heart..
Knowing this,I've searched via internet and download "Satu Cinta".
Check it out friends...and don't forget to download that song..

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s'gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku....... Keimananku.......

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s'gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku....... Keimananku.......

Engkau satu cinta
Yang s'lamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan
Demi cintaku kepada-Mu
Walau seribu rintangan
Kan menghadang salam diri
Ku teguhkan hati ini
Hanya pada-Mu
Ku pasrahkan.......

Oh Tuhan .... selamatkanlah hamba ini
Dari segala fatamorgana dunia
Oh Tuhan .... jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia

Secret wisdom on being a man..


Assalamualaikum wbt..
I've read from readers digest about 'SECRET WISDOM ON BEING A MAN" a long time ago.Here, i want to share about it..

this is the points:-
1)Show leadership
-When a situation needs to be dealt with,step forward.Women don't admire men who wait for others to solve their problems.

2)Be decisive
-If u avoid making decision,you're avoiding your responsibilities.Don't say "it is up to you".You may think you're being nice,but you may end up frustrating your partner.

3)Take responsibility
-If something goes wrong,take responsibility and try to improve the situation.Don't simply blame others for the way things are.Be strong.Control your emotions.Blowing up in anger only harms yourself and the people you care about.

=)

renung-renungkan...



"Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung."
Surah An-Nur ayat 31.

"Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (syurga)"...
Surah An-Nur ayat 26..